Verslag studiereis

Verslag studiereis

Verslag van de studiereis inzake katupila naar Sri Lanka, november 2016

Dr. Ayomi, ayurvedisch arts en werkzaam bij het Barberyn Beach Resort in Weligama, vertelde ons dat zij vanuit de ayurveda een tailor-made programma maakt voor elke patiënt. Zij schrijft katupila voor om kanker te bestrijden. Zij noemde het katupila kruid een sterk kruid. Bovendien adviseerde zij regelmatig de lever en de nieren te laten controleren op eventuele bijwerkingen. Dit omdat de drab, wanneer die meegedronken wordt met de thee, lever en nieren zou kunnen beschadigen. Om dit te voorkomen adviseren wij de thee na het koken door een zeef, waarin een keukenpapiertje is gelegd, te gieten en over te hevelen in een thermoskan of een beker. Hierdoor blijft de drab in het keukenpapiertje achter.

Dr. Sameera R. Samarakoon, wetenschapper bij het Institute of Biochemistry in Colombo, onderzoekt mogelijkheden om kanker te genezen. Tot nu toe zijn er met katupila alleen in vitro testen (testen op menselijke cellen buiten het lichaam) en hooguit onderzoek op muizen gedaan. Het onderzoek bij mensen is wegens geldgebrek nog niet aan de orde. Wij hebben een aantal wetenschappelijke artikelen van hem gekregen waarvan er twee betrekking hebben op de mogelijkheden van katupila en de bestrijding van kanker. Hij is ervan overtuigd dat katupila een goede werking heeft, maar deze uitspraak is niet gebaseerd op onderzoek bij mensen. Dit kost veel tijd en geld en daar beschikt de Universiteit van Colombo niet over. Hij stelde ons voor om ervoor te pleiten dat de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Colombo een gezamenlijk onderzoek zouden starten.

Dr. S.K.M.K. Herapathdeniya, ayurvedische arts en plaatsvervangend hoofd van de afdeling Ayurveda, een opleidingsinstituut voor ayurvedische artsen en onderdeel van de Universiteit van Colombo, spraken wij als laatste.

Zij bevestigde dat katupila erg positief werkt op de bestrijding van kankercellen. Ook zij adviseert om op te passen voor de drab in de thee om lever- en nierproblemen te voorkomen. (Zie onder Dr. Ayomi, hoe wij adviseren dit op te lossen). De antwoorden op vele door ons gestelde vragen werden door haar beantwoord. U kunt deze vinden onder het hoofdje: veel gestelde vragen.

Een taxichauffeur vertelde uit eigen ervaring dat zijn moeder, die een bepaalde soort kanker had, verse katupila blaadjes tot thee had getrokken. Na drie maanden werd zij genezen verklaard van kanker. De blaadjes waren zelf verzameld bij struiken in zijn woongebied.

Uitgerekend op een tropische, regenachtige dag zijn wij afgereisd naar de jungle waar de katupila heesters groeien. Er wordt om de 4 maanden geoogst om de heesters de kans te geven weer aan te groeien. Er zijn op dit moment nog voldoende planten voor de produktie van de thee, maar het gevaar wordt steeds groter, dat landeigenaren kiezen voor de kokosnotencultuur en derhalve de katupila heesters rooien. Een proces dat inmiddels al aan de gang is.

Naast onze huidige leverancier vonden wij het verstandig om kennis te maken met een andere leverancier. Dat gaf ons vergelijkingsmateriaal in produkt en kennis van zaken. Wij spraken met Chamal Gunathilake. Hij levert zijn katupila ook aan Engeland, de Verenigde Staten en Australië. Overigens allemaal op kleine schaal. Hij heeft een geheel andere filosofie dan onze huidige leverancier. Iets wat voortkomt uit het feit dat hij Boeddhist is.
Respect voor de natuur en de mens staan centraal in zijn denken.

De katupila wordt verpakt in zakjes van 100 gram. Het produktieproces geschiedt zeer hygiënisch. Iedere ongerechtigheid wordt verwijderd. Zijn medewerksters werken met mondkapjes en handschoenen aan en sorteren het produkt zorgvuldig.
De leverancier beschikt over een grote kennis van het produkt, dankzij een opleiding bij een ayurvedische arts.

Tevens hebben wij besloten om 100% katupila te verpakken in plaats van toevoegingen van andere kruiden. Dit om altijd verzekerd te zijn van een juiste samenstelling en volledig te profiteren van de werking van katupila.

Wij kunnen terugzien op een leerzame en plezierige reis.

Reinoud Rijntjes en Tineke Jansse

Bestel het product